مطالب کلی وجامع در مورد قناری
 
دامپـــــــــــــــــزشکان بــــــرتــــــر

قناری را همه می شناسیم.پرنده ای که شهرت آن به آواز دلنشین وموزون آن است.البته زیبایی رنگهای این پرنده را نیز نباید فراموش کرد.رنگهای سبز(سوخته و چمنی)،دارچینی،سرخ،زرد، طلائی، سفید، طوسی و آهویی ازجمله این رنگ های این پرنده اند.اما قناری هایی با مخلوطی از این رنگها نیز هستند که به آنها ابلق گفته می شوند.اغلب قناری های ابلق با اختلات نژاد ها به وجود آمده اند.من از همین آغاز بحث از شما خواهشمندم که در نگهداری و تکثیر این پرنده نژاد آن را مورد توجه قرار دهید و به ساده ترین صورت می شود گفت که پرنده هایی را تهیه کنید که رنگ و فرم بدنی یکسانی داشته باشد(طوری که خواهر و برادر یا برادر و مادرو بالعکس نیز نباشند).متاسفانه به این موضوع در ایران توجهی نشده و حالا دغدغه ما و بسیاری از عشقباز ها اصلاح نژاد و باز گردانی درست این پرنده است.
در اغلب کشور ها پرورش این پرنده رواج دارد و به آن بهای زیادی می دهند.اما در تاریخچه ی این پرنده کشف و شناخت اولیه ی آن را به اسپانیایی ها نسبت داده اند.
انواع گوناگونی از این پرنده موجودند که مهمترین آنها عبارتند از:جیور،یورک( یا یورکشار)،فری و انواع معمولی آن که به نام رسمی مشهور اند.
نگهداری از این پرنده کار پیجیده ای نیست و بر خلاف تصور عام شما می توانید با نگهداری مطلوب ازآن در خانه از وجودش لذت برده و برای پرنده هم زندگی خوبی فراهم کنید.

تاریخچه انواع قناری:
قناری وحشی در زبان لاتین سرینوس کاناریوس Serinus Canarinus گفته می شود . پرنده ای کوچک ،سبز خاکستری رنگی است که حدود یازده سانت طول دارد زندگی می کنند. ( Azores ) و آزور ( Maderia) مادییرا ( Canary) و در جزایر قناری نخستین بار در اوایل سال ١۴٠٠ میلادی (قرن پانزدهم) یعنی ششصد سال پیش به خاطر آواز زیبایش به اروپا آورده شد.گویا دریانوردان اسپانیائی این پرنده را همراه آواز دل انگیزش به مردم اسپانیا معرفی کردند و بیشتراز یک قرن فروش قناری نر به سایر کشورهای اروپائی در انحصار اسپانیا ئی ها بود . در قرن شانزدهم از جزایر البا نیز قناری به اروپا آورده شد . ١۵٩٩- در کتابی که در سالهای ١۶٠٩ ” Aldrovanous” شخصی به نام آلدرو وانوس نوشته به نوعی قناری با پاهای سیاهرنگ و سینه و زیر شکم زرد طلائی که در جزیره البا است اشاره دارد. به گفته ی وی این پرنده ها محموله یک کشتی تجارتی بوده اند و از جزایر قناری به ایتالیا حمل می شدند . در بین راه و در نزدیکی این جزیره کشتی دچار سانحه شده و
تعدادی از این پرندگان فرار و به البا آمده اند و در آنجا به تولید مثل و تکثیر پرداخته اند . بعدها از این جزیره قناری صید و به ایتالیا برده شد. تنها ایتالیائی ها به پرورش و تکثیر قناری در قفس موفق شدند و مازاد تولید خود را به کشورهای دیگر اروپا چون آلمان ، فرانسه ، سوئیس و بالاخرخ انگلستان صادر نمودند . پس از مدتی آنها نیز به اسرار تولید مثل قناری دست یافتند . در نیمه ی دوم قرن شانزدهم قناری بازهای سبک امروزی پیدا شدند و تمامی همّ خود را در سال ١۶٧۵ در کتاب خود می گوید ” Gent ” بر بهتر نمودن آواز پرنده به کار بردند. گنت که در این سالها پرورش قناری در ایتالیاو آلمان بیش از هر جای دیگر مرسوم بوده است ونگهداری آنها صرفا به خاطر صدایشان بود . قناریها آن زمان سبز بودند .
در کتاب پرنده شناسی خود ضمن تائید مطلب فوق اضافه میکند ” Willoghby ” ویلوگبی که صادرات قناری از آلمان به حدی بود که آنرا ” پرنده آلمانی ” می خواندند . صدای حیوان در آن موقع نسبت به آنچه از جزایر قناری آورده می شد ، تفاوت بسیار یافته بود . ” Hervieux ” در سال ١٧٠٩ میلادی اولین کتاب جامع در این زمینه توسط هرویوکس در فرانسه منتشر گردید و چندی بعد به بسیاری زبانهای دیگر از جمله انگلیسی ترجمه شد. تا قرن هیجدهم خرید و پرورش قناری صرفا در میان طبقات متمول و ثروتمند اروپا که از قدرت مالی لازم برخوردار بودند رایج بود . از قرن ١٨ به بعد تکثیر این پرنده به حدی رسید . که امکان از همان اوایل قرن شانزدهم پرورش دهندگان قناری در اروپا همه ی تلاش خود را صرف بهبود صدای قناری نمودند و با بسیاری از وسایل و آلات موسیقی چون فلوت یا ابزارهای دیگر آموزش می دادند . عده ای نیز صدای بلبل را به قناری می آموختند و امروزه خلف همان قناری هاست . در عین حال عده ای دیگر با انتخاب ” Roller” قناری رولر قناریهای به خصوص در تلاش برای به وجود آوردن قناری با شکلهای مختلف برآمدند .
قدیمیترین اسناد در این باره به موسیو لومبو تعلق دارد که مطابق آن ابتدا پرنده ای به نام مالینوس بلژیک که جد بوسوی بلژیک و فری های قدیمی هلند است به وجود آمد . مالینوس امروزه به نوعی پرنده خوش آواز بلژیک اطلاق می شود که کنفدراسیون جهانی پرنده شناسی آنرا نژاد به خصوصی از پرندگان آواز خوان شناخته است .
با اختلاط بوسوی بلژیک و فری های قدیمی هلند پرنده ای به نام فری روباکس به وجود آمد که خود منشاء فری های وین،سوئیس و مونیخ است.فری ” Roubaix Frill ” پاریس،معروفترین انواع قناری فری،حاصل جفت گیری فری هلندی با فری روباکس است .
حتی گفته می شود جد قناری های خوب انگلیسی چون لیزارد یا قناری سوسماری و فنسی لندن ١۶٨۵ به انگلستان آورده شده اند . چه بلاکستون – از فرانسه است که در بین سالهای ١۶٩۵ در کتاب خود در سال ١٨٧٧ تحت نام ” قناریها و پرندگان قفسی” دفعتا اشاره ” Blakston ” به پرنده ی خال خال قشنگی می کند که عوام بدان قناری فرانسوی نام نهاده بودند . فری هلندی اولین قناری فری جهان است و تولد آن به قرن هجدهم باز می گردد . اما کشیده ترین و معروفترین قناریهای فری ، فری پاریس است و جدیدترین انواع قناری فری ، فری ژاپنی است که بسیار کوچک است. قناریهای فری در چند سال اخیر تغییرات بسیار کرده اند .قناریها از نظر فر پرها به سه دسته تقسیم می شوند :
قناریهایی که فر آنها قرینه است و از پشت به طرف بدن یعنی سر و شانه ها آمده است . قناری هایی که بیشترین فر را در سینه دارند و پرها با حالتی خاص به طرف جلو سینه متمایل شده اند و در قسمت سینه شکلی شبیه به غنچه یا صدف را به
وجود آورده اند . آنهایی که بیشترین فر را در قسمت ران دارند به طوریکه تقریبا بالها را نیز می پوشاند . اینکه قناری فری چگونه به وجود آمده است معلوم نیست ولی اولین بار در قناریهای هلندی به وجود آمد . فر نیز مانند کاکل تغییری بود که ناگهان پدید آمد و دائمی است و ژن آن قابل انتقال به جوجه است.
پرورش و تکثیر قناری بر اساس فرم بدن , رنگ و آوازشان صورت میگیرد.امروزه با بررسی پرورش قناریهای دنیا می توان نژاد های مختلف آن را وابسته به اختلاف فرهنگی مناطق مختلف دانست . بیش از۱۲۰ گونه قناری شناسائی شده است که بیشتر آنها متعلق به گونه های رنگی میباشند.به طور کلی می توان آنها را به سه دسته تقسم نمود.

۱- نژادهای آواز خوان ( Song Canaries )
- نژاد رولر هارتس آلمانی (harz Roller )
-نژاد آبزن بلژیکی (water Slager)
- نژاد تیم برادو اسپانیایی ( Spanish Timbrado)
- نژاد آواز خوان امریکائی ( American Singer)
- نژاد آواز خوان روسی یا مسکوی (russian Singer)
- نژاد آواز خوان ایرانی یا موقوم (persian Singer)

۲- نژادهای رنگی (color Canaries )
- رنگهای کاروتنی
- قرمز(red Factor)
- موزائیک
- موزائیک قرمز
- برنزی و …
- رنکهای ملا نینی
- زرد
- طلائی
- اوپال
- ایزابل و …
- رنگهای آلبینیسم
- سفید خالص
- سفید قهوه ای پاستل
- سفید توپاس و…

۳- نژادها با فرم بدنی خاص ( Type Canaries )
- نژاد لانکشایر(lanc Shire)
- نژاد یورکشایر(york Shire)
- نژاد نورویچ( Norwich)
- نژاد کا کلی کرستد (crest)
- نژاد کاکلی گلستر(gloster)
- نژاد فری پاریسی ترمپت (parisin Frill)
- نژاد فری پاریسی مرینگر (meringer)
- نژاد فری شمال هلند (northern Dutch Frill)
- نژاد فری جنوب هلند ( South Dutch Frill)
- نژاد فری سوئیسی ( Swiss Frill)
- نژاد فری میلانی ( Milanese Frill )
- نژاد فری پادوآئی ( Paduan Frill )
- نژاد فری ماکیژ ژاپنی (makigh )
- نژاد جیبر ایتالیائی ( Gibber Italicus )
- نژاد جیبوسو اسپانیائی ( Giboso Espanol )
- نژاد ملادو تینرفنو ( Melado Tinerfeno )
- نژاد هوسو ژاپنی ( Japanes Hoso )
- نژاد بوسو بلژیکی ( Belgian Bossu )
- نژاد مونیخی ( Munich Canaries )
- نژاد برنی ( Bernese Canaries )
- نژاد رازا اسپانولا ( Raza Espanola )
- نژاد لیزارد ( Lizard Canaries )
- نژاد اسکات فنسی ( Scotch Fancy )
- نژاد بوردر فنسی ( Border Fancy )
- نژاد فایف فنسی ( Fife Fancy )
- نژاد کولومبوس فنسی ( Columbus Fancy )
- نژاد فنسی ایرلندی ( Irish Fancy )
- نژاد فنسی لندنی ( London Fancy )
- نژاد رسمی ایرانی (persian Canaries )

پرنده آواز خوان
اغلب اشخاص به خاطر آواز دلنشین پرنده اقدام به نگهداری قناری می نمایند.

راهنمایی اولیه :
در ماههای آبان یا آذر اقدام به خرید قناری نر جوانی که تازه آوازخوانی را آموخته نمایید. در صورت امکان حق تعویض را با فروشنده شرط کنید. تا مثلا اگر قناری آواز خوان خوبی نبود آنرا با دیگری عوض نمایید. آوازخوان های با استعداد در فروشگاه های مناسب داخل محفظه های انفرادی نگهداری می شوند. بدین ترتیب خریدار امکان شنیدن صدای تک تک آنها را داشته و می تواند بسته به دلخواه یکی را انتخاب نماید. قدری وقت صرف نموده و به پرنده مورد نظر خود گوش فرا دهید. در صورتی که جزییات آواز پرنده برایتان اهمیت دارد از شخص متخصص کمک بگیرید. به همان گونه که تمامی قناری ها زرد نمی باشند همه شان نیز دارای آواز خوش نیستند. برخی دارای صوتی بلند و تند بوده که خصوصا در آپارتمان های کوچک اسباب مزاحمت نگهدارنده خواهند شد. اغلب قناری های رنگی که زیبایی ظاهر در مورد آنها در درجه اول قرار می گیرد دارای چنین مشخصه ای هستند. البته با تکثیر حساب شده می توان زیبایی و خوش آوازی را در هم جمع نمود.

نر یا ماده ؟
برای مبتدیها اختلاف جنسیت تنها از روی آواز قابل تشخیص است. اگر قناری نر به اصطلاح (لال) نباشد جنسیتش از روی آواز قابل تشخیص است. صرف نظر از برخی استثناءها معمولا جثه نر از ماده بزرگتر بوده و رنگ دور چشمش جلای بیشتری دارد. در نرهای آماده جفت گیری (می تواند در آذر ماه باشد) پوست مخرج قدری کیس بر می دارد. ماده فاقد چنین علامتی بوده و یا تنها در انتهای مخرجش به میزان کم مشهود خواهد بود. در صورتی که در تشخیص از ماده مطمئن نیستید از فروشنده کمک بگیرید.

آب تنی
قناری های آزاد در طبیعت دوست دارند که بر روی چمن های مرطوب غلت بزنند و بدین ترتیب خودشان را تمیز کنند. در برخی از موارد به علت طولانی شدن فواصل بین آب تنی ممکن است برخی از پرنده ها میل به آب تنی را از دست بدهند و یا جوجه هایی که برای اولین بار با ظرف آب تنی آشنا می شوند ممکن است رغبتی به این کار نشان ندهند. اما کلا آب تنی خصوصا در فصول گرم سال و هنگام پر ریزی بسیار ضروری است. چرا که موجب تحریک رشد سریع پرهای جدید می گردد. آب تنی پرنده ماده در اواخر دوران خوابیدن بر روی تخم ها باعث مرطوب شدن سطح پوسته آن شده و ضمن کاهش از دست رفتن آب موجب خروج راحت تر جوجه از تخم می گردد. بعد از استحمام پرنده به آراستن خود می پردازد. پرهای خود را پوش داده می لرزاند و با نوک خود آنها را مرتب می کند. سپس به کمک منقارش مواد چربی مترشحه از غده خاصی که در بالای محل اتصال دم به بدنش قرار دارد و اوروپیژیال (Uropygial) نامیده می شود را روی کلیه پرهایش می مالد. این روغن باعث براقی پرهای قناری شده و به عنوان یک ماده محافظ طبیعی عمل می کند. بعضی از پرنده های دست آموز عادت به استحمام در زیر شیر آب ظرفشویی آشپزخانه دارند و از ریزش جریان آب بر روی بدنشان بسیار لذت می برند. از اینرو بسیار طبیعی است که با شنیدن صدای جریان آب به سوی ظرفشویی پرواز کنند. یکی از راه ها آشنا کردن پرندگان با ظرف آب تنی گذاشتن برگ کاهوی مرطوب در کف قفس است تا پرنده خود را بر روی آن مالیده و پر و بالش را تمیز نماید. راه دیگر گذاشتن یک قطعه یخ بر روی قفس و قرار دادن ظرف آب تنی (با مقدار کمی آب) در زیر آن بر روی کف قفس است تا با آب شدن یخ و چکیدن قطرات آب پرنده نسبت به آب تنی تحریک شود. همچنین می توان ظرفی حاوی آب با درجه حرارتی حدود دمای اتاق و با عمقی کم به طوری که پرنده بتواند داخل آن آب تنی کند کف قفس قرار داده تا پرنده درون آن استحمام نماید. پس از استحمام به علت ریختن آب بر روی کف قفس خشک کردن و یا تعویض پوشش کف آن ضروری می باشد.

بهداشت
برای داشتن قناری های سالم رعایت بهداشت الزامی است وباید به نکات ذیل توجه نمود:
۱٫قناری هایی که تازه خریداری نموده اید را تا اطمینان از سالم بودنشان در قرنطینه نگهداری نمایید.
۲٫به محض مشاهده علائم بیماری درهر کدام از قناری ها آن را از بقیه جداکنید سپس به مداوایش بپردازید.
۳٫سعی کنید از میله های و ظروف غذا خوری پلاستیکی و بدون درز و شکستگی استفاده کنید چون باعث زخمی شدن قناری و محلی برای تجمع شپشک میباشد.
۴٫از گذاشتن وسایل تزئینی داخل قفس خودداری کنید.
۵٫از قفس مخصوص نگهداری قناری(۵۰٫۳۰٫۴۰) استفاده کنید قفسهای کوچک باعث بی تحرکی ودر نتیجه چاقی قناری و همچنین شکستگی و بی نظمی پرها میشود.
۶٫ظرف غذاخوری و میله را در جهت مخالف یکدیگر و در طول قفس قرار دهید تا فاصله پرواز بیشتر باشد وامکان تحرک پرنده زیادتر شود.)ارتفاع میله با جا دانی برابر و هر دو بر روی سیم افقی قسمت پایین قفس باشند)
۷٫ سعی کنید از گذاشتن بیشتر از یک میله در قفس خودداری کنید چون ممکن است در مسیر پرواز، قناری باآنها برخورد کرده و زخمی گردد در ضمن فاصله پرواز نیز کم میشود.
۸٫ میله ها در جای خود کاملاً محکم شوند و حتی الامکان دو سر آن باز باشد تا شپشک در آن جمع نگردد و حداقل دو هفته یکبار میله ها وظروف غذاخوری را ازقفس بیرون آورده ضد عفونی کرده و در صورت شکستگی تعویض نمایید.
۹٫حد اقل دو روز یک بار آب را تعویض و ظرف آن را تمیز کنید توجه داشته باشید بعضی اوقات آب لوله کشی دارای مقدار زیادی کلر میباشد از این آب هرگز به قناریهایتان ندهید.
۱۰٫سه روز یکبار دان قناری را بیرون آورده و اضافات و پوسته ها را دور ریخته و دان جدید اضافه نمایید.
۱۱٫هر ماه یکبار قناری را به قفس دیگری هدایت و قفس را دور از محل نگهداری قناریها ودر جائی که جریان هوا نباشد ابتدا با اسپری های حشره کش یا مواد ضد عفونی کننده ضد عفونی کنید وپس از یک ساعت کاملاً با آب و مواد شوینده آن رابشویید و بگذارید با نور خورشید خشک شود.
۱۲٫به جای روز نامه از کاغذ سفید برای کف قفس استفاده کنید زیرا قناریها آن را میخورند و ماد چاپی روزنامه باعث بیماریهای روده ای در قناری میشود در ضمن سه روز یکبار کاغذ را تعویض و پلاستیک ته قفس را بشویید.
۱۳٫قناری باید در جایی قرار بگیرد که نور غیر مستقیم خورشید به آن برسد ،در معرض باد نباشد وهوا نیز به طور مداوم تهویه شود وچند مدت یکبار زمانیکه شدت گرمای خورشید کم است برای مدت کوتاهی قناری را جلوی نور خورشید قرار دهید.
۱۴٫ هفته ای دو بار ظرف حمام برای قناری بگذارید(البته در جای گرم و غیر اززمان جفتگیری)
۱۵٫حتی الامکان از به دست گرفتن قناری در مواقع غیر ضروری بپرهیزید.

تغذیه
اصلی ترین دانه مصرفی که می بایست همیشه در اختیار قناری قرار گیرد تخم کتان است . تخم کتان دانه ای مقوی و پرانرژی است ولی این دانه بتنهایی نمی تواند تمامی نیاز های یک موجود زنده را برآورده سازد بنابراین برای بر طرف شدن این نیازها می بایست دانه ها و سبزیجات و مکملهای ویتامینی و پروتینی گوناگونی را تهیه و در اختیار پرنده قرار دهید . دانه هایی نظیر ارزن – شلغم – کلم – کاهو خرفه – ترب و شاهدانه . سبزیجات و میوه هایی نظیر برگ کاهو- ترب – اسفناج – کرفس – گشنیز – کلم – کدو – سیب – هویج – هلو و لیمو شیرین از منابع مهم کربوهیدراتها , چربیها , پروتینها و ویتامینها به حساب می آیند .
بخش دیگری از غذای قناری که بصورت دستی تهیه می شود دان نرم نامیده می شود . ممکن است ارزش غذایی دانه ها به مرور زمان و برحسب شرایط نگهداری تغییر کرده و کاهش یابد بنابر این چهارمین بخش مواد غذایی افزودنی هایی مانند مکملهای پروتینی و ویتامین ها می باشند که برای جلوگیری از کمبود احتمالی آنها در خوراک پرنده مورد استفاده قرار می گیرند .
استفاده از کف دریا وسنگریزه در برنامه غذایی پرنده بسیار ضروری می باشد و کمتر مورد توجه قرار میگیرد سنگریزه یا صدف خرد شده شامل مواد معدنی و عناصر مورد نیاز قناری می باشد که در سنگدان قناری ذخیره شده و به عنوان یک عامل کمکی در هضم غذا به خصوص دانه ها به کار گرفته می شود . کف دریا پوسته حاوی کلسیم می باشد و باعث استحکام ئوک و همچنین پوسته تخم ها در هنگام تولید مثل می گردد.ضمنا پرنده هنگام استفاده از کف دریا نوک خود را به می کشد که مانع رشد بیش از حد آن می شود.
تغذیه را میتوان به چند دسته تقسیم بندی کرد:
۱)تغذیه دوران جوجگی(قبل از شصت روزگی)
۲)تغذیه دوران بلوغ (غیر از زمان پرریزی)
۳)تغذیه دوران پرریزی (تولک)
۴)تغذیه دوران بیماری
۵)تغذیه قناریهای سرخ و پرتقالی (تغذیه رنگی)

۱)تغذیه دوران جوجگی(قبل از شصت روزگی)
در این دوران علاوه بر دان معمولی که همان کتان و ارزن است هفته ای دو بار هفت تخم نیز در اختیار والدین و جوجه ها قرار دهید(البته جوجه ها تا حدود یک ماهگی توسط والدین تغذیه میشوند و تا دو ماهگی به خوردن دان سخت عادت میکنند)
از داروهای تقویتی مخصوص این دوره که در قسمت داروها معرفی شده اند استفاده شود
از هفته دوم از میوه جات و سبزیجات استفاده شود
از ابتدای صبح روز اول از دان نرم استفاده شود و تا دو ماهگی هر روز در اختیار جوجه ها قرار گیرد
از یک ماهگی به بعد از جوانه ها استفاده شود

روش ساخت و استفاده دان نرم :
متناسب با تعدادقناریها باید ساخته شود به طوری که تا قبل از سه روز مصرف شود ودر این مدت باید در یخچال نگهداری شود و مقداری در اختیار جوجه ها قرار بگیرد که تاحدود چهار الی پنج ساعت مصرف شود و در طول روز سه مرتبه تعویض شود تا فاسد نگردد.
ابتدا تخم مرغ را پس از پاک نمودن آلودگیها به مدت نیم ساعت در آب می جوشانیم سپس پوسته آن را جدا نموده و می گذاریم به طور کامل خشک شود بعد آنرا آسیاب می کنیم تا پودر شود تخم مرغ را رنده میکنیم به طوریکه به حالت خلال درآید، به اندازه حجم تخم مرغ هویج رنده میکنیم (قبل از رنده کردن هویج آنرا شسته و به طور کامل خشک میکنیم) اکنون هویج و تخم مرغ را مخلوط کرده و در یخچال قرار میدهیم.در هفته اول مقداری آرد سوخاری + پودر پوسته تخم مرغ قبل از گذاشتن در قفس روی مخلوط تخم مرغ و هویج توسط نمکدان یا چیزی شبیه آن میپاشیم به طوری که با مخلوط به دست آمده دانه دانه باشد و به هم نچسبد . از هفته دوم به حدو د ۵۰ گرم آرد سوخاری ،۲ عدد بادام خام و ۲ عدد پسته خام پودر شده + حدود ۵ گرم آرد برنج + ۵ گرم شکر + ۱۰ گرم سرلاک و ۲۰ گرم جو پوست کنده آرد شده میتوان اضافه نمود .

۲)تغذیه دوران بلوغ (غیر از زمان پرریزی)
دراین دوران معمولاً از یک ترکیب ثابت شامل سه واحد تخم کتان+نیم واحد ارزن + نیم واحد تخم کلم قمری در فصل گرما و سه واحد تخم کتان+نیم واحد ارزن + نیم واحد تخم شلغم در فصل سرما استفاده نمود .میوه و سبزیجات هفته ای دو بار و دانهای تقویتی (هفت تخم) هفته ای یک بار به مقدار کم به طوری که در همان روز مصرف شود(با اندازه پر یک عدد انگشتی)

۳)تغذیه دوران پرریزی (تولک)
۱. خارج نمودن تمامی غذاهای گرم از رژیم غذایی قناری(بجز تخم کتان)
۲. هفته ای سه بار و هر بار پنج قطره مولتی ویتامین از طریق آب آشامیدنی به قناری خورانده شود(از قطره مولتی ویتامین انسانی هرگز استفاده نشود چون چرب بوده و باعث بیماریهای روده ای در پرنده میشود)
۳.استفاده از سبزیجاتی چون برگ اسفناج ، برگ کلم ، برگ کاهو (اول شسته و پس از خشک شدن به اندازه یک انگشت به یک قناری بدهید)
۴.استفاده از تخم کاهو ،تخم خرفه ،تخم اسفرزه و تخم کلم قمری
۵.استفاده از جوانه ها مانند جوانه گندم و … برای تهیه جوانه ابتدا بذر را به مدت ۲۴ ساعت در آب می ریزیم سپس از آب خارج نموده روی یک ظرف مسطح مانند بشقاب ریخته و یک پارچه نمدار روی آن قرار میدهیم. تا وقتی که جوانه ها حدود نیم سانتیمتر رشد کردند باید به پارچه نم داده شود اکنون جوانه قابل استفاده است. (تا حدود سه روز میتوان جوانه را در ظرف در بسته و در یخچال نگهداری کرد در ضمن وقتی مخواهید از جوانه ها برای پرنده استفاده کنید نباید جوانه ها خیس باشند)
۶٫قرار دادن ظرف آب جهت حمام کردن قناریها هفته ای دو بار (از پودر های ضد شپشک که مخصوص استفاده در آب حمام قناری ساخته شده نیز استفاده شود)

۴)تغذیه دوران بیماری
در این دوران باید از داروهای متناسب با بیماری استفاده شده و دوره درمان را کامل کرده و دستور مصرف دارو رعایت شود. دمای محیط را باید مد نظر قرار داد.در اکثر بیماریها مخصوصاً در بیماریهای روده ای تا بهبودی کامل قناری ، میوه و سبزیجات و دانهای اضافی را از جیره غذایی قناری حذف کرده و فقط از کتان استفاده شود.

۵)تغذیه قناریهای سرخ و پرتقالی (تغذیه رنگی)
تغذیه مواد رنگی به قناری از این نظر اهمیت دارد تا پرهای قناری که پس از دوره پر ریزی ، در حال تشکیل و رشد هستند ، رنگ سیر و درخشنده پیدا نمایند.
تغذیه مواد رنگی چند روز قبل از شروع دوره تولک باید شروع شده تا خون قناری از مواد رنگی اشباع شده و بتواند آن را به نسوج پرهای جدید در حال رشد برساند. بنابراین بهتر است از اول تیرماه ، هفته ای یکی دو مرتبه غذای رنگی به قناریهایی که لازم است داده شود.
برای تغذیه قناری با مواد رنگی ابتدا غذای تخم مرغی یا همطراز آن را تهیه کرده و به ازای یک قاشق چایخوری غذای تخم مرغی ، دو قاشق چایخوری غذای رنگی اضافه نمایید و آنرا بخوبی مخلوط کنید. در صورتی که از غذای رنگی تجاری مانند(Insensive Red ) استفاده می کنید طبق بروشور آن عمل نمایید.
در دوره تولک ، غذای رنگی باید روزانه به قناری داده شود. در موقع پرریزی قناری ، میزان غذای رنگی اضافه شده به غذای تخم مرغی باید سه قاشق چایخوری باشد. با شدت یافتن پر ریزی قناری میزان غذای رنگی به چهار تا پنج قاشق غذا خوری می رسد. البته این میزان به مدت کمی ادامه می یابد و با گذشت دوره بحران پرریزی قناری ، میزان آن به مرور کم می شود. بهترین طریق استفاده از مواد رنگی رعایت نظم و ترتیب در زیاد و کم کردن میزان آن در تغذیه قناری می باشد. برای با دوام و ثابت کردن رنگ پرهای قناری بعد از دوره تولک ، باید یک حبه کوچک از (( کریستال سولفات دوفر )) که بزرگتر از یک شاهدانه نباشد در هفته ، دو یا سه مرتبه در آب آشامیدنی پرنده حل نموده و برای جلوگیری از ابتلا پرنده به یبوست ، یکروز پس از دادن سولفات دوفر ، ۱۲ قطره گلسیرین به آب آشامیدنی قناری اضافه نمود یا اینکه هفته ای یک بار هویج یا فلفل دلمه قرمز داد(استفاده زیاد فلفل برای قناری مضر است)

طرز تهیه غذای رنگی :
برای تهیه غذای رنگی میتوان طبق این دستور عمل نمایید:
یک قاشق چایخوری فلفل قرمز شیرین را با ده قاشق چایخوری بیسکویت (یا آرد سوخاری) ، تخم مرغ آب پز رنده شده و هویج رنده شده،مخلوط نمایید و قدری عسل یا شکر به آن اضافه کنید. برای تحریک قناری به خوردن این غذا میتوانید چند دانه خشخاش بر روی آن بپاشید.
توجه: از این غذا متناسب با تعداد قناریهایتان تهیه کنید به طوری که قبل از سه روز(درصورتی که در یخچال و در ظرف در بسته نگهداری شود) تمام شود و آنقدر از این غذا در قفس بگذارید که قبل از غروب تمام بشود.

انواع دانه های مورد استفاده برای قناری
دقت در تنظیم یک رژیم غذایی متعادل و استفاده از دانه های مخلوط و رعایت اعتدال در خوراندن آن ، موجب می شود تا ضمن استفاده پرنده از خواص مفید دانه ها ، به عوارض ناشی از مصرف زیاد آنها نیز مبتلا نگردد. بهتر است برای این منظور از ظروف انگشتی مخصوصی که در فروشگاهها نیز وجود دارد استفاده کرده و در هر نوبت یک قاشق چایخوری از دانه مورد نظر به قناری داده شود.

۱.دانه ها با طبیعت گرم :
تخم کتان که به دانه قناری مشهور است طبیعتی گرم دارد و حاوی انواع ویتامین و ترکیبات کربو هیدرات و املاح معدنی می باشد.
تخم شلغم طبیعتی گرم داشته و سرشار از ویتامین C و املاح معدنی و ضد چاقی بوده و برطرف کننده سرماخوردگی و آسم می باشد.
تخم منداب طبیعتی گرم دارد و سرشار از املاح معدنی بوده و مانع از پیچیدن تخم در شکم قناری می شود.
تخم گشنیز طبیعتی گرم داشته و اشتها آور و ضد انگل است.
تخم شاهدانه طبیعتی گرم دارد . پرچرب و محرک است و بهتر است در جیره غذایی قناری کمتر وارد شود.
تمامی این دانه ها برای قناریها قابل استفاده می باشند اما اگر توازنی بین مخلوط این دانه ها وجود نداشته باشد میتواند موجب بیماری پرنده گردد.

۲.دانه ها باطبیعت سرد:
تخم ارزن طبیعتی سرد و خشک دارد و دانه ایی است قلیایی و سرشار از پروتئین و منبعی غنی از ویتامین A و فسفر و املاح معدنی گوناگون.
تخم کاهو که طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی غنی ، تامین کننده آهن ، اشتها آور ، ضد یبوست و بر طرف کننده برونشیت است.
تخم خرفه طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی بوده و خاصیت تمییز کنندگی دستگاه گوارش و ضد انگل روده را دارد.
تخم کلم قمری طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی مفید بوده و یک پاک کننده موثر است
تخم اسفرزه نیز دارای طبیعتی سرد بوده و حاوی املاح معدنی و ویتامین های مختلف می باشد.

۳. دانه ها باطبیعت معتدل:
تخم چغندر این دانه معتدل می باشد و سرشار از ویتامینها و املاح معدنی بوده و خاصیت پاک کنندگی دارد.

خواص میوه ها و سبزیجات
در استفاده از سبزیجات و میوه ها باید توجه داشت که قبل از استفاده ، آنها را کاملا شسته و تمییز کرده و ورطوبت آنها گرفته شود. سبزیجات و میوه ها باید بدون لک بوده و مانده و پلاسیده نباشند.
میوه ها و سبزیجات را میتوان هفته ای یک تا دو بار در جیره غذایی قناریها استفاده کرد.
جوانه ها کامل ترین و حیات بخش ترین غذاها هستند. دانه ها در هنگام جوانه زدن ،‌مملو از ویتامینها و پروتئین ها ، املاح معدنی غنی ، کربوهیدراتها و قندهای طبیعی شده و برای مصرف قناریها و مخصوصا جوجه های یکماهه بسیار مفید هستند.
مصرف سبزیجات و میوه های تازه نیز در جیره غذایی قناری باید وجود داشته باشد اما طبق یک برنامه منظم .
در این بخش درباره خواص و طبیعت بعضی از سبزیجات و میوه ها توضیح میدهیم:
برگ کاهوی بدون رطوبت تامین کننده کلسیم و آهن و اشتها آور و ضد یبوست می باشد. برگ کاهو طبیعتی سرد دارد.
برگ تازه و جوان اسفناج ،‌ طبیعتی معتدل داشته و تامین کننده آهن و ضد یبوست می باشد.
برگ و ساقه کرفس نیز طبیعتی گرم داشته و حاوی سدیم ، پتاسیم و کلسیم می باشد و به مقدار کم به قناریها داده می شود.
برگ گشنیز تازه طبیعتی سرد داشته و حاوی ویتامین C و A و املاح معدنی می باشد.
برگ تیزک شاهی نیز طبیعتی گرم دارد و حاوی ویتامین C ، کلسیم و ید بوده و ضد آسم می باشد.
برگ تیزک آبی نیز همان خاصیت تیزک شاهی را دارد اما مقدار ید آن بیشتر می باشد و در درمان برونشیت و آسم بسیار مفید است.
سیب درختی شیرین طبیعتی معتدل دارد و سرشار از ویتامینهای گوناگون بوده و در درمان یبوست و اسهال مفید است.
گلابی طبیعتی معتدل داشته و مملو از ویتامین ها و املاح معدنی می باشد.
پرتقال شیرین طبیعتی معتدل دارد و حاوی ویتامین C و املاح معدنی می باشد و در بهبود و درمان بیماری آسم و سرماخوردگی و برونشیت میتوان از آن استفاده کرد.
هویج تازه طبیعتی گرم دارد و سرشار از ویتامین A و املاح معدنی و رنگدانه است که جلا دهنده پرهای قناری می باشد.
چنانچه مقداری پوست خشک شده ی تخم مرغ را کوبیده و هر ۱۵ روز کمی از آن را به قناریها بدهید باعث می شود تا علاوه بر صحت مزاج ، قناریها ی ماده در فصل تخم گذاری ، تخم بدون پوسته نگذارند و به یبوست نیز مبتلا نشوند.

پر ریزان (تولک)
پر ریزان را نمی توان به عنوان بیماری تلقی نمود بلکه پدیده ای است طبیعی که در آن پرهای قدیمی ریخته و توسط پرهای جدید جایگزین می شوند. اما پرنده در زمان تولک رفتن نسبت به بیماری ها بسیار ناتوان است. بروز بیماری نیز اختلالاتی در امر پرریزان بوجود خواهد آورد. پرنده در وضعیت پرریزان طبیعی آواز نمی خواند. پس از تعویض پرهای پوشش بدن پرهای کوچک عوض می شوند. هنگامی که پرهای پرواز در بالها و پرهای هدایت در دم نو گشتند پرنده شروع به تعویض پرهای بزرگ خود خواهد کرد. تولک رفتن در فاصله اواخر مرداد تا اوایل مهر ماه انجام می شود. پرنده باید ظرف مدت ۶ الی ۸ هفته پرهایش را کاملا تعویض نماید. در صورتی که این مدت زمان بطور محسوسی به درازا انجامد سوخت و ساز بدن پرنده صحیح انجام نگرفته و خلاصه ایرادی در امر نگهداری وجود داشته است. تنظیم و تصحیح این مسئله از امروز به فردا میسر نمی باشد. الگوی ریختن و درآمدن پرها به این صورت است که از ناحیه سر شروع شده و بعد گردن و تنه و پاها و بالاخره در آخر دم و بالها را شامل می شود. این امر پرواز پرنده را محدود کرده و یک بار اضافی بر روی متابولیسم بدن پرنده می باشد. بعضی وقت ها تولک رفتن بی موقع پرنده می تواند ناشی از قرار گرفتن پرنده در معرض گرمای شدید باشد. البته گاهی نیز به علت ترس و یا مصرف دانه های نامناسب بروز می کند. در این مواقع باید پرنده را از منابع گرمازا و رادیاتور ها دور نمود و غذای او را چک کرده تا از نظر ترکیب و کیفیت مناسب باشد.

تغذیه زمان تولک
لازمه پرریزان منظم و نرمال تغذیه صحیح و متنوع توام با ویتامین ها و املاح معدنی و مواد دیگر است. اما به هر صورت می توان پرنده را برای پشت سر گذاردن پر ریزان بد و ناقص کمک کرد. برای این منظور میتوانید از موادی نظیر آویزانول (Avisanol) و ویتالینوکوئل (Vitalinoquell) و یا داروهای تقویتی دیگر مخصوص تولک رفتن استفاده کرده و به آب و خوراک آنها اضافه نمایید. همچنین غذاهای آماده و مناسبی برای جایگزین شدن سریع پرها در بازار های بین المللی موجود است که می توان تهیه و مصرف نمود. جهت تقویت پرنده می توان روزانه یک قطره روغن ماهی به غذای او اضافه نمود. ولی باید توجه داشت که مقدار دانه آغشته به روغن آنقدر کم باشد که در طی ۱۲ الی ۲۴ ساعت مصرف شود. همچنین میزان کمی ویتامین E نیز به جیره اضافه شود تا دچار اختلالات تولید مثلی نشود. در عین حال باید مراقب بود تا مبادا پرنده بیش از حد چاق شده و زیر پوست شکم و بالطبع سایر نواحی بدن چربی ذخیره شود. ممکن است پس از هربار تولک رفتن پرنده قدرت و میزان خواندنش کمتر شود که در این رابطه کار اساسی نمیتوان انجام داد. بجز اینکه رژیم غذایی او چک شده تا بیش از حد چرب یا پر انرژی نبوده و باعث چاق و تنبل شدن پرنده پرنده نگردد.

تولک و تولید مثل
بطور کلی وقتی پرنده ها تولک می روند یک سری فعل و انفعالات سوخت و سازی (آنابولیکی و متابولیکی) در بدن به وقوع می پیوندد که در اکثر موارد موجب می شود ضایعات جزیی موجود در اندام های مختلف بدن برطرف شده و اندام ها و عضو های بدن با تجدید قوای دوباره شروع به فعالیت کنند. شاید تا حدودی بتوان آن را به روند خزان درختان در فصل پائیز و رویش مجدد در ابتدای بهار تشبیه کرد. البته شدت تغییرت در دوران لک در حد تغییرات درختان به هنگام خواب زمستانی نیست ولی تا حدودی غیر فعال شدن و فعالیت مجدد دستگاه تولید مثلی پرنده در طی دوران لک مشابه با روند خزان درختان می باشد. به عبارتی همانطور که درخت برگ آفت زده و ناتوانش را با برگ های سالم و جوان تعویض میکند پرنده نیز در ظاهر پرهای شکسته و کهنه خود را با پرهای جدید و سالم تعویض می کند. در حین این روند سلولهای فرسوده و ناتوان دستگاه تناسلی نیز از بین رفته و بعد از لک توسط سلول های جدید و جوان فعال جایگزین می شوند. بدین ترتیب اگر ضایعات جزیی در دستگاه های مختلف بدن از جمله دستگاه تناسلی موجود باشد در طی دوران لک از بین می رود.

نکاتی در مورد تولید مثل
برای جفتگیری و جوجه کشی مناسب از قناری به نکات ذیل توجه نمایید :
۱- قناری نر و ماده باید کاملاً آماده باشند .
۲- قناری نر به قفس قناری ماده هدایت شود.
۳- محیطی آرام و به دور از رفت و آمدهای غیر ضروری برای جفتها فراهم شود.
۴- دو ماه قبل از جفتگیری قناریها تحت رژیم غذایی مناسب قرار گیرند تا جوجه های سالم و قوی بدهند و و خودشان نیز در این دوران بیش از حد ضعیف نشوند.
۵- دو قناری که دارای عیب مشترک می باشند نباید با یکدیگر جفت شوند.
۶- از نظر جثه باید هر دو یا یکی از جفتها دارای اندامی قابل ملاحظه باشد.
۷- برای جفتگیری از دو قناری با رنگهای مخالف یا متباین استفاده شود.
۸- قناریها باید کاملاً سالم و قوی باشند و اثری از کسالت و بیماری در آنها نباشد.
۹- دمای محیط برای جفتگیری بین ۲۱ تا۲۵ درجه سانتیگراد باشد.
۱۰- بهترین موقع برای جفت کردن قناریها نیمه فروردین ماه است و حتی الامکان از اسفند ماه نباید زودتر جفتگیری انجام شود. اما اگر درجه حرارت اتاق قناریها ثابت باشد و آمادگی قناریها برای جفت گیری زیاد باشد باید هر چند روز هم از موعد جفت گیری زودتر باشد ، از این عمل جلوگیری ننمود چون باعث خراب شدن و تولک رفتن قناری می شود.
۱۱- پرنده هایی را برای جفت انداختن انتخاب کنند که در رده های مختلف سنی قرار دارند. یک نر جوان را با ماده ای که یکسال دارد در و یا بر عکس جفت کنید .
۱۲- در حد امکان یکی از جفتها تجربه یک دوره جفتگیری موفق را داشته باشد.در صورت امکان از قناری ماده ای که سابقه بزرگ کردن جوجه را دارد استفاده کنید .
۱۳- مصرف برگ کاهو در زمان جفتگیری فراموش نشود.
۱۴- لانه تخمگذاری را روزچهارم یا پنجم در قفس بگذارید چون ممکن است قناری ماده تا زمان تخمگذاری چند بار لانه را بسازد و خراب کند و در نهایت خسته شده و لانه مناسبی نسازد و یا اینکه تخم بدون نطفه بگذارد.
۱۵- هفته اییک بار و به مقدار کم هفت تخم در ظرف شصتی در اختیار جفتها و جوجه هایشان قرار گیرد.
۱۶- وقتی قناری ماده تخم گذاشت هر چه زودتر و به آرامی آنرا با تخم مصنوعی یا تخم بدون نطفه یا فاسد شده عوض کنید واین کار را تا آخرین تخم تکرار کنید وقتی قناری آخرین تخم را گذاشت تخمهای اصلی را به زیر قناری ماده برگردانید تا جوجه ها در فاصله زمانی کوتاهی ازهم متولد شوند.
۱۷- هفته ای دو بار غذای تخم مرغی دراختیار جفتها قرارگیرد و به محض تولد جوجه ها هر روز از غذای تخم مرغی استفاده شود.
۱۸- از قناری خوش آواز جهت آموزش جوجه ها استفاده شود تا قناریهای خوش آوازی تکثیر شوند.
۱۹- از داروهای تقویتی این دوره به طور صحیح استفاده گردد.
۲۰- از قفسهای استاندارد(۵۰٫۴۰٫۳۰)استفاده گردد.
سعی کنین که قناریهای روشن رو با هم جفت کنین. البته رنگهای تیره هم خواهان خاص خودشو داره. اما اونی که مهمه اینه که سعی کنین جوجه های تک رنگ به وجود بیارین. پس رنگهای تیره رو با رنگهای روشن قاطی نکنین.در حال حاضر رنگهای سرخ ،پرتقالی، طلایی و سفید طرفداران بیشتری داره . پس اگه کسی امکان انتخاب داره و هنوز قناری نخریده می تونه در مورد انتخاب رنگ دقت کنه و در صورتی که مایل باشه از این رنگها خریداری کنه.
اما در مورد زمان جفت کردن قناریها باید عرض کنم که تا زمانی که کاملا قناریها آماده نشدن اونها رو جفت نکنین.پیش می یاد که ماده آماده هست اما نر کاملا آماده نیست . در اون صورت احتمال نطفه نگرفتن تخمها زیاده . و ماده ممکنه از روی مستی تخم بذاره در حالیکه جفت گیری کامل صورت نگرفته.
در صورتیکه نر آماده باشه اما ماده آماده نباشه در این صورت نری که کنار ماده باشه و ماده آماده نباشه خراب می شه و از مستی می یفته. اونوقته که در فصل جفت گیری از اون نر هیچ منفعتی به دست نمی یارید.
وقتی دیدین که نر محکم می خونه و مستی نشون می ده قفس ماده رو نزدیک قفس نر گذاشته و بذارین صدای همدیگه رو بشنون اما همدیگه رو نبینن.
بعد از مدتی که گذشت و این شدت مستی نر وماده شدیدتر شد اونها رو روبروی هم بذارین که همدیگه رو ببینن.
این رو بدونین که قناری هم احساس داره. پس امکان اینکه نر و ماده از جفتی که شما براش انتخاب کردین خوشش نیاد . در این صورت با هم جفت نمی رن. پس بذارین مدتی کنار هم باشن و همدیگه رو ببینن. اگه باز مستی کردن و نسبت به هم واکنش نشون دادن اونوقته که می تونین اونها رو کنار هم بندازین.
معمولا در این زمان قناری ماده رو به قفس نر راهنمایی می کنن . اما به نظر می رسه که اگه نر رو وارد قفس ماده کنین بهتره . مدتی که طول می کشه تا اولین تخم گذاشته بشه بستگی به شدت آمادگی نر و ماده داره.
اونچه که مهمه اینه که از همون اول چال نذارین. این خیلی مهمه. چون اگه زود چال رو بذارین ماده می ره می خوابه و اگه خیلی آماده باشه از روی مستی تخم می ذاره واونوقت نطفه نمی گیره. علاوه بر اینکه از ابتدا که شروع به ساختن لونه می کنه تا زمان تخم گذاری چند بار چال رو می سازه و خراب می کنه . اونوقت موقعی که تخم می ذاره مشاهده می کنین که می ره تخمشو کنار چال می ذاره یا حتی می ره جای دیگه از قفس خارج چال می ذاره. این بدین خاطره که قناری موقعی که زمان تخم گذاریش نزدیک می شه شروع به درست کردن لونه می کنه. پس باید بدونین که قناری کی جفت رفته تا زمان تخمینی تخم گذاشتنش رو حدس بزنین. سه روز قبل از اینکه تخم بذاره چال رو براش بذارین تا بره و لونه خودش رو بسازه. ماده زمانی که می خواد تخم بذاره پشتش ورم می کنه و حالت اون عوض می شه سنگین حرکت می کنه و فضله اون آبکی می شه. در این زمان دادن مقداری برگ کاهو برای راحت گذاشتن تخم مفیده. وقتی اولین تخم رو گذاشت اون رو بردارین و جاش چیزی مثه تخم بذارین. (این کار رو به آرامی و بدون ایجاد وحشت انجام دهید) و همین طور تا آخرین تخم همین کار رو بکنین .وقتی تخم آخر رو گذاشت همه تخمها رو یه جا بذارین زیر پای قناری تا اینکه جوجه ها با هم در بیان.
جوجه قناری در روزهای اول خیلی سریع رشد می کنه واسه همین هم جوجه هایی که با فاصله دو یا سه روز از تخم در می یاد امکان داره زیر پای جوجه های قبلی له شن و ازتغذیه شدن کمتری هم برخودارن. چون جوجه های بزرگتر اجازه نمی دن ماده به جوجه های کوچکتر غذا بده .پس در اومدن با هم خیلی مهمه.
به ندرت تخمهای چهارم به بعد نطفه داره. پس اگه قناری شما بیشتر از ۴ تخم می ذاره احتمال در اومدن بیش از ۴ جوجه بعیده. اگه بتونین این ریسک رو بپذیرین واسه اینکه ماده بتونه خوب تخمها رو نگه داره و بگردونه بیشتر از ۴ تخم زیر پاش نذارین . یعنی تخمهای چهارم به بعد رو کنار بذارین.
وقتی ماده رو تخم خوابیده و نر در قفس ماده هست امکان داره به تخم خوری عادت کنن. پس هرازگاهی مقدار کمی غذای تخم مرغی برای اونها بذارین که تخمهای خودشون رو نخورن.
معمولا ماده های جوان در نگه داری جوجه ناشی هستن. پس اگه می خوان تا حدودی از ماده خودتون خیالتون راحت باشه ماده ای بخرین که یه فصل جوجه کشی رو طی کرده باشه .
اما برعکس اون نر باید جوان باشه. چون نر باید دارای نطفه باشه. معمولا قناریهای دارای سن بالا نطفه ضعیف دارن. مخصوصا که تغذیه خوبی هم نداشته باشه.
پس نر جوان و ماده با تجربه خریداری کنین. ماده جوان رو می تونین از ماده کارکرده به خوبی تشخیص بدین. ماده ای که قبلا تخم گذاشته از پشت اون کاملا معلومه. وبرآمده است اما ماده ای که تا به حال تخم نذاشته پس اون خشکه . یعنی حالت برآمدگی چندانی نداره.
اما نکته ای رو قبلا گفته بودم که اگه کسی صبر کنه و جوجه هاشو بعد عید بگیره خیلی بهتره. من بر نظر خودم پافشاری می کنم. اما این بدین معنا نیست که اگه قناریاتون آماده هستن اونها رو جفت نکنین . چون در این صورت از مستی می یفتن. و می رن تو پرریزی. اما اگه بتونین طوری قناریاتون رو نگه داری کنین که نزدیکای عید آماده جفت شن این خیلی بهتره.
اینطور که نرها رو در یه قفس و ماده ها رو هم در یه قفس دیگه نگه دارین. و نذارین که چراغ توی اتاق تا دیروقت روشن باشه. اگه قناریهای با رنگ روشن دارین سعی کنین در جایی که نور شدید نداره نگه داری کنین.و از دادن دانه هایی که باعث مستی می شه پرهیز کنین.

جورکردن جفت های مناسب برای جوجه کشی
دونکته اساسی راکه مورد قبول وتصدیق همه است یادآورمی شویم :
۱- دوقناری که دارای عیب مشترک هستندنباید باهم جفت گردند . مثلا هر دو دارای سربدقواره وزشت باشند .
۲ -دوزرد سیریا دو زرد کم رنگ یا دوابلق یا دوهمرنگی که از هرلحاظ رنگهای آنها مشابه هم میباشد نباید باهم جفت شوند .
دو قناری زردرنگ به نظرمی آیدکه باید جوجه های خوشرنگ و خوبی بدهند ولی تجربه نشان داده است که اگر در نسل اول بعضی از جوجه های آنها دارای رنگ قابل ملاحظه ای باشند در عوض از لحاظ شرایط دیگر دارای مزایای خوبی نخواهند بود .
اگر کسی بخواهد جوجه قناری زرد خوش رنگ و باشرایط خوب بدست آورد باید یک قناری زرد کم رنگ را بایک قناری زرد پررنگ جفت نماید .اگر چه لانه پر از جوجه های زرد پررنگ نخواهد شد ولی هرچه زرد پررنگ یا زرد کم رنگ است ازنوع بهتر و دارای آواز و شرایط عالی و پر خوب خواهد بود .
برای اینکه نتیجه جفت گیری مطابق میل شما باشد از سابقه و شچره قناری باخبر باشید. مثلا اگر منظور شما از جفت کردن دو قناری زرد کم رنگ و زرد پررنگ داشتن جوجه زرد یکدست باشد و شچره قناری نشان بدهد که درمیان پدران و مادران گذشته قناری ابلق یا سبز وجود داشته ممکن است به جای جوجه زرد در لانه جوجه ابلق یا سبز دیده شود .
یک جفت خوب عبارت است از یک ماده قناری زرد کم رنگ با یک قناری نر ابلق یا زرد سیر . رنگ سبز تیره پدر اغلب در جوجه ها به رنگ قهوه ای تیره تبدیل میشود .از نقطه نظر علمی رنگ مسلط بیشتر رنگ زرد است نه رنگ سبز . علایم ولکه های رنگی طرف نر درجوجه ها درتشکیل رنگ تاثیری ندارند مگر این که اجداد طرف ماده درهمان علایم ولکه ها سهم مشترکی داشته باشند .
خلاصه اینکه جفت گیری صحیح عبارتست از جفت نمودن دو رنگ متباین ومخالف بایکدیگر .
ازنقطه نظر درشتی قناری هم باید هردو یا اقلا یکی دارای جثه قابل ملاحظه باشد و هیچ وقت نباید از دوقناری کوچک انتظار جوجه درشتی را داشت و اگر هم چنین اتفاقی بیفتد در نسلهای بعد اندازه جوجه به اجداد خود برخواهد گشت .
عمده علل مرگ جنین قناری در مرحله پایانی رشد
۱- نوسان حرارتی و یا بلند شدن مکرر قناری ماده از روی تخم ( نامناسب وغیر یکنواخت خوابیدن پرنده برروی تخم ها ) .
۲- رطوبت کم یا خیلی زیاد اتاق نگهداری پرنده ها .
۳- ضعف وفقر تغذیه والدین .
۴- بیماری های مختلف میکروبی .
عمده علل مرگ جنین قناری در مرحله خروج از تخم
در این مرحله جوجه قناری کامل شده وحتی پوسته تخم را نوک زده ولی توانایی خروج از آنرا نداشته وتلف شده است که می تواند به علل زیر باشد :
۱- عدم رطوبت کافی اتاق نگهداری قناری ها .
۲- عدم آبتنی پرنده ماده در روز آخر خوابیدن بر روی تخم ها .
۳- عفونت باکتریایی .
۴- ضخامت نامناسب پوسته تخم و کلفت بودن آن .

علل عدم موفقیت در جوجه کشی قناری ها
الف – عدم آماده سازی قناری های نر وماده برای جفت گیری وامتناع آنها از جفت گیری .
ب – جفت گیری موفق قناری های نر وماده ولی عدم تشکیل نطفه در تخم ها .
ج – جفت گیری موفق قناریهای نروماده همراه با تشکیل نطفه در تخم ها ولی مرگ جنین در داخل تخم ویا ظرف چند روز پس از خروج از آن .

عوامل موثر در آماده سازی قناریها برای جفت گیری
۱- وجود بیماریهای مزمن در بین پرندههای نر وماده .
۲- عدم تغذیه صحیح در دوران تو لک وپس از آن .
۳- مصرف آنتی بیوتیکها وموادشیمیایی مضر .
۴- عدم رعایت محدودیت جوجه کشی در فصل جفت گیری یا به عبارتی جوجه کشیدن بیش از توان قناری ها در فصل قبل .
۵- وجود سموم قارچی ناشی از کپک زدگی در دان .
۶- رعایت نکردن برنامه صحیحی روشنایی با افزایش تدریچی مدت طول روشنایی در طی ۲۴ ساعت .
۷- کهولت سن یا عدم بلوغ جنسی پرنده .

چگونگی ایجاد قناریهای رنگی :
از سال ١٧٢٠ تا اوایل قرن بیستم در اروپا گزارشهایی دال بر وجود قناری رنگی هست ولی به علت توجه به آواز و کیفیت صدا و بی توجهی نسبت به رنگ توسعه انواع رنگی این پرنده متوقف مانده بود . اینکه قناری لیموئی و زرد اولین بار در کجا و به وسیله ی چه کسانی درست شد معلوم نیست اما بهر حال در طی زاد و ولد های مکرر و انتخاب شده در طی چندین سال از قناریهای سبز به وجود آمده است . از آنجائیکه قناریهای اصلی و وحشی جزایر قناری یکدست سبز خاکستری رنگ بودند بنابراین بیشترین افتخار باید نصیب آنهایی می شد که موفق به تولید قناری لیموئی شدند .قناری طوسی در سال ١٨٩٩ در اتاقهای قناری باز شهیر هلندی به نام به دنیا آمد . به وجود آمدن این قناری از آن جهت اهمیت داشت که بدون ” Helder ” هلدر هیچ رابطه ای صرفا در اثر تغییر به وجود آمده بود . احتمالا این عمل قبل از آن تاریخ نیز اتفاق افتاده ولی مورد توجه قرار نگرفته بود و از طرف دیگر برانگیزنده نظرها در تولید قناری های رنگی دیگر به شمار می رفت . قناری سفید نخستین بار در سال ١٩٠٨ در زلاند نو به دنیا آمد گرچه در ایتالیا و آلمان نیز قناری سفید به وجود آمده بود ولی آنها به کلی از بین رفتند . قناری سفید زلاندنو هم معلوم گردید زایل شدنی است . یعنی با سایر قناریها قادر به تولید قناری سفید نیست . درست پس از جنگ جهانی اول در آلمان قناری سفیدی به دنیا آمد که با هر قناری دیگری می توانست قناری سفید بدهد .
اکنون زمینه وسیعی برای تولید قناری رنگی باز شده بود و قناری بازها به فکر قناری کتابی درباره ی به ارث ” Dr.H.Dun ker” هایی با رنگهای جدید افتادند . دکتر دان کر رسیدن رنگ نوشت که توجه بسیاری را به خود جلب نمود . عقاید دان کر به وسیله ی همکار و بعد بوسیله ی دانشمند انگلیسی گیل ” Bruno Malten ” دیگر آلمانی او براون ماکرون مورد تایید قرار گرفت . به نظر آنها پیوند قناری با پرنده ای به نام سیسکین ” A.K.Grill ” باعث به وجود آمدن قناری قرمز میشد. ” Red Siskin ” قرمز این سه نفر با موفقیت آزمایشهایی را به عمل آوردند و جفت کردن نر این پرنده با قناری ماده لیموئی رولر آلمان در سال ١٩٢۶ جوجه های قرمز را برای اولین بار در آخر بهار همان سال به دست آورد. رنگ قرمز این پرنده ها با قناریهای قرمز کنونی تفاوت بسیار داشت .
با تزویج این جوجه ها با یکدیگر در طی سالیان دراز رنگ آنها تدریجا غلیظ تر شده است. قناری خود فاقد ژن قرمز است و این ژن را از سیسکین قرمز به ارث برده است . از اختلاط قناریهای رنگی با یکدیگر سایر اختلاط رنگها و همچنین رنگهای جدید پدید آمد . این تقریبا تاریخ روشنی از قناری تا امروز است . تاریخی از رنگ ، اندازه ، شکل و نوع آن. تاریخی از تحول پرنده سبز وخاکستری رنگی که نمونه هایی ازآنها همچنان در جزایر قناری، مادییرا ، آزور و جزیره البا زندگی می کنند .

چند نکته در مورد قناری
۱-بهترین زمان واسه خریدن قناری برای جوجه کشی و ازدیاد نسل پاییز است .
۲-الزاما باید جفت ها حداقل شش هفته قبل از اغاز دوره جفت گیری انتخاب و آماده بهره برداری
شود . در طول این مدت جفت ها در عین حال قادر خواهند بود تا خود را با آب و هوا و شرایط محیطی موجود وقف داده و با آرامش خاطر جفت گیری کنند .
۳-قناری داران با تجربه ترجیح می دهند پرنده هایی را جهت جفت گیری به کار گیرند که در رده مختلف سنی قرار دارند . مثلا یک نر جوان با ماده ای که متجاوز از یک سال عمر کرده است را با هم قرار می دهند و یا بالعکس . چون تجربه ای که پرنده سالخورده داره موجب میشه تا مراحل جفت گیری به آسانی طی بشه .
۴-به طور معمول می توان دو جوجه کشی در سال را حد طبیعی دانست .
۵-در هنگام خرید برای شناسایی جنس و قدرت باروری پرنده :
پرنده را گرفته و با دهان به پرهای ناحیه شکم قناری بدمید یک پرنده سالم نر که آمادگی لازم واسه جفت گیری رو داره دارای زائده خاصی (spike) در اطراف کلوآک یا ناحیه مقعدی( ( cloacaاست که این زائده به صورت یک برجستگی در پرنده آماده واسه جفت گیری به وضوح دیده می شود .ناحیه شکمی کمی فرو رفته بوده و دارای رنگ گوشت طبیعی می باشد
چنانچه روده ها متورم بوده و به وضوح در زیر پوست قابل رویت باشه (احتمالا به رنگ قرمز و ملتهب ) می توان یقین حاصل نمود که پرنده بیمار است . استخوان جناغی باید کاملا به وسیله عضلات جانبی در میان گرفته شده باشد و با تماس نوک انگشتان باید احساس شود که تمامی ناحیه سینه پر و فاقد حفره و فرو رفتگی باشد.چنانچه استخوان جناغ به صورت یک استخوان تیز بیرون زده باشه نشانه بارزی از لاغری مفرط پرنده است و یک چنین پرنده ای را می توان بیمار و نامناسب تشخیص داد .
بدن پرنده ماده تا حدی کشیده تر بوده و ناحیه مقعد یا کلوآک آن به واضحی پرنده نر نیست چنانچه در ناحیه مزبور برجستگی دیده شود بیشتر متوجه دم پرنده است .

تاریخچه قناری در ایران :
درباره تاریخ ورود قناری به ایران اطلاع دقیقی در دست نیست . البته باید گفت اروپائیان در زمان صفویه به ایران رفت و آمدهایی داشتند و پرتغالیها که از دریانوردان آن زمان بودند حتی جزایر جنوب ایران را در اختیار گرفته بودند . این تقریبا کمی بعد از پیدایش و رواج قناری در اروپا بوده است . با این حال هیچ نشانه ای از وجود قناری در دوره ی صفویه در
دست نیست . گرچه بعید می نماید که قناری در آن سالها به ایران وارد شده باشد . اگر چنین اتفاقی نیز افتاده باشد حتما بر اثر عدم اطلاع کافی در نگهداری آن از بین رفته اند . اولین تاریخی که از ورود قناری به ایران ذکر شده به دوران قاجاریه و زمان ناصرالدین شاه است. ناصرالدین شاه تقریبا اولین پادشاهی بود که مسافرتهای زیادی در عصر خود به اروپا و کشورهای خارج کرد . می گویند پس از سفر انگلستان در هلند میهمان ملکه هلند بود و هنگام بازگشت به ایران تعداد بیست عدد قناری همراه ملازمی مخصوص برای نگهداری آنها از آن کشور وارد کرد.
پس از او معیر الممالک اقدام به ورود قناری می نماید و به این ترتیب پرورش قناری در میان اعیان و اشراف رواج پیدا می کند . منتها تعداد قناری از تعداد اعیان و اشراف کمتر بود. گر چه مدارک مستدلی دال بر صحت مطالب فوق وجود ندارد ولی این گفته بهر صورت خالی از حقیقت نیز نمی تواند باشد.چه در میان بسیاری این نکته که قناریهای قدیمی ایران هلندی
بوده اند اتفاق نظر وجود دارد.
قناری مسکوئی باید همراه مهاجرین ایرانی از روسیه پیش از انقلاب کمونیستی در آن کشور به آذربایجان و تبریز و بعد از آن در دوران انقلاب مشروطیت که رفت و آمدهای بین دو کشور افزایش یافت به ایران رسیده باشد. در آن اوان قناری سبز و ابلق کم بود و اصولا به آن گنجشکی می گفتند . لفظ قناری مخصوص زرد و طلائی یا لیموئی آن بود . همچنانکه امروزه در زبان فارسی هنگامیکه کلمه قناری برزبان رانده شود در ذهن همه ی شنوندگان ، بی اختیار پرنده ای زرد کشیده ، صاف و دلنشین تداعی می گردد.
در اوایل دوره ی پهلوی یعنی شاید حدود ١٣١٠ شخصی به نام حسن سیلاخوری قناری طلائی کشیده و پابلند در ضمن صدادار برای اولین بار بوجود آورد و در این باب نیز شهرتی کسب کرد. شخص دیگری موسوم به سید تقی خان لاریجانی نیز توانست قناریهایی کشیده و صدادار فردار البته به رنگ لیموئی به وجود آورد. علی خان خوراک پز از جفت کردن قناری ماده سید تقی خان با یک قناری لال نر طلائی سیلاخوری موفق شد جوجه هایی پر صدا و ساده به دست آورد که نه تنها در زمان خود شهرت و آوازه ای کسب کرد ، بلکه هم چنان امروزه نیز قناری علی خانی زبانزد خاص و عام است و قناریهای صدادار را به قناریهای علی خانی نسبت می دهند.

مشخصات و خصوصیات قناری :
به خانواده فینچ ها ( Passeres) پرنده ای از رسته گنجشکها ( Serinus ) قناری در جزایر ( Serinus Canaria canaria) تعلق دارد . قناری وحشی ( Fingi llidae) زندگی می کند . این قناری از اغلب انواع ( Azoren) و آزورن ( Medeira) مادیرا پرورشی کوچک تر بوده و طولش از منقار تا انتهای دم حدود ١٣ سانتیمتر است . پرهای زرد خاص انواع اهلی ، در انواع پرورشی نیز یافت شده ولی شدیدا با رنگهای سبز زرد ، سبز و سیاه مخلوط می باشد.ماده ها رنگ آمیزی مات تری نسبت به نر ها داشته و با نوع آفریقائی خویشاوندی ( Serinus Serinus ) خاکستری قهوه ای هستند.قناری اروپایی
نزدیک دارد . آنها را می توان با هم جفت کرد و ماحصل آنها نیز تکثیر پذیر هستند . زیستگاه طبیعی این پرندگان کوچک مراتع سرسبز ، مزارع میوه و دامنه هائی است که دارای رستنی های اندکی هستند . در طبیعت منابع تغذیه بیشماری برای پرندگان وجود دارد که گردآوردن آن برای پرنده ای در قفس کاری بس دشوار است . این منابع از بسیاری گیاهان و علفها از قبیل خانواده چلیپائیان ، کانیها ، خشخاش و ارزن گرفته تا کرمها و نوزادان پروانه ها همه نقش اساسی را در تغذیه حیوان به عهده می گیرند .
در حالیکه برای پرنده ایکه در قفس به سر می برد همه اختیارات در دست نگهدارنده آن است و چیزی بیشتر از آنچه که در اختیارش گذارده می شود نمی تواند برگزیند . در مورد آواز پرندگان وحشی و مقایسه آن با آواز انواع اهلی اختلاف عقیده وجود دارد . برخی را عقیده بر آن است که اهلی ها خوش آواز ترند و عده ای دیگر عقیده ای عکس آن را دارند . زمان جفت گیری قناریها ی وحشی در وطنشان در محدوده اواسط بهمن تا اواسط فروردین ماه آغاز می شود . در این ماهها آواز نوع نر شدت می یابد .در این زمان پرواز و جهش های مخصوص جفت گیری همانگونه که در قناریهای اهلی مشاهده می شود ، به چشم می خورد ( آواز لاینقطع همراه با پرواز بین شاخه درختان ). به محض یافتن یک ماده آماده جفت و جفت شدن ، ماده شروع به ساختن لانه خواهد کرد . برای این منظور دو شاخه ای را نزدیک به تنه درختی در ارتفاع دو تا سه متر انتخاب می کند . لانه از اجزاء گیاهان ، علوفه و مواد نرم دیگر ساخته شده و داخل این محیط نرم تا پنج تخم گذارده می شود . قناریهای ماده به تنهایی سیزده روز تمام روی تخمها خواهند خوابید .نوع نر در این فاصله تغذیه ماده را به عهده می گیرد . والدین هر دو در پرورش جوجه نقشی به عهده می گیرند .
معمولا در یکسال ٢ و حتی ٣ بار تخم گذاری و جوجه کشی انجام می شود . با مستقل شدن جوجه های نوبت آخر، قناریها تشکیل گروههای بزرگی داده و برای پیدا کردن خوراک ، زمستان را در اطراف جزایر قناری به جستجو می پردازند .
مرگ و میر قناریهای جوان بسیار زیاد است . در حد فاصل تولد و روز استقلال کامل ، فاصله زمانی پر مخاطره ای وجود دارد . تنها تعداد کمی به سن یکسالگی می رسند . البته این امر در پرندگان کوچک غیر عادی نمی باشد . زنده ماندن والدین و دو تا از جوجه ها برای بقاء نسل کافی است . دشمنان قناری بسیارند ؛ پرندگان شکارچی ، پستانداران شکارچی و مارها از دشمنان درجه اول نوزادان می باشند . بسیاری نیز در اثر بدی آب و هوا در کوتاه مدت و یا سوانح اولین پرواز به دام مرگ خواهند افتاد . از نظر رفتار شناسی قناری اصولا پرنده ای چندان اجتماعی نیست . جفت به هنگام جفت گیری و تخم گذاری دارای منطقه مشخصی بوده و تحمل قناری دیگری را در آن ندارد. اما پس از آن در پائیز ، پیر و جوان تشکیل گروههای بزرگی را می دهند . این گروهها تنها در زمستان پایدار بوده و بیشتر تجمعی حفاظتی در مقابل دشمنان می باشند . در زمان جفت گیری نیز هر کس جفت مطلوب را نیافت مانند برخی قناریهای وحشی می تواند یکسال را بدون خانواده سپری کند . نتیجه آنکه شاید قناری ایده آل ترین جانوران خانگی باشد ، زیرا بدون نگرانی درباره سرحال بودنش ، می توان مدتی تنهایش گذارد . البته این بدان معنی نمی باشد که همه چیز برای قناری بی تفاوت است . جانوران هر قدر هم که غیر اجتماعی باشند به برخی پدیده های اطراف خو گرفته و از آنها یاد می گیرند . قناری به زودی تشخیص خواهد داد که چه کسی به او آب و دانه میدهد .
چه کسی به او دانه لذیذ می دهد و چه کسی همدم اوست . پرنده نیاز به هیجان و تحول دارد . بدین ترتیب بیدار، سرحال و نکته سنج می شود . لذا نزدیکی شما با قناری بسیار مطلوبش خواهد بود (مشروط بر اینکه با صدای میز و یا صدای بلند تلویزیون موجب وحشت وی نگردید) . اما رابطه نزدیکی نظیر آنچه بین مرغ عشق و انسان پدید می آید ، هرگز بین انسان و
قناری به وجود نخواهد آمد .

مشخصات قناری مورد پسند در ایران ( قناری رسمی )
• تنه کشیده و باریک با طول مناسب
• طول مناسب دم
• پاهای بلند
• پرهای صاف
• کله کوچک ودارای گردن نمایان
• بال چسبیده به تنه با طول مناسب
• زاویه ایست بین ۴۵ تا ۶۰ درجه
• عدم برآمدگی در ناحیه سینه پرنده
• نداشتن ابرو


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







           
یک شنبه 9 فروردين 1394برچسب:قناری,اطلاعات درمورد قناری, :: 17:50
A

درباره وبلاگ


با سلام به تمام دوستان عزیز لطف کردید که به وبلاگ خودتون سرمیزنید این وبلاگ صرفا جهت دروس رشته دکترای دامپزشکی است و اطلاع رسانی بیشتر در مورد این رشته جذاب است
آخرین مطالب
نويسندگان
پيوندها

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان دامپـــــــــــــــــزشکان بــــــرتــــــر و آدرس dvm.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.








نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 3
بازدید دیروز : 89
بازدید هفته : 98
بازدید ماه : 116
بازدید کل : 4998
تعداد مطالب : 42
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1


GET_KOD_Timers